27 Haziran 2009 Cumartesi

Mısır Ekmeği


Karadeniz yöresine bu tadı için teşekkür ederim.Mısırı zaten çok severim ama mısırı bu kadar çok yönlü kullanmaları bu kadar lezzetli hallere getirmeleri gerçekten muhteşem.Evimizde en çok sevilen lezzetlerden biridir.özellikle fırından ilk çıktığında taze kaymaklı bir yoğurtla tanıdığım en muhteşem ikiliyi oluştururlar :)

malzemeler:
3 su bardağı mısır unu
1.5 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
yarım su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı:
önce süt ve yağ çırpılır arkasından bütün malzemeler atılır ve karıştırılır.bir tepsiye karışım alınır (veya kek kalıbı) önceden 165 derecede ısıtılmış fırında 40 dk pişirilir :) afiyet olsun

İrmik Helvası


bu öncelikle benim sevgili eşimin severek yediği tatlılardan biridir.özellikle kış aylarında,ramazanda ve kandillerde yemekten sonra evden şu ses hiç eksik olmaz:
-hayatım bi irmik helvası yapsanda yesek??

biz helvayı 2 çeşit yaparız; peynirli ve peynirsiz :)
peynir olarakta gaziantep'in tuzsuz peynirini kullanırım fakat istanbulda bulamadığı için dil peyniri kullanılabilir.

malzemeler:
2 bardak irmik
80 gr tereyağı
2.5 su bardağı şeker
4 su bardağı su(2 bardak su 2 bardak süt konursa daha güzel olur)
isteğe göre tuzsuz antep fıstığı

Hazırlanışı:
yağ ile fıstığı bir tencerede kavuruyoruz irmiği ekleyip pembeleşene kadar kavuruyoruz bu arada şekeri süt ve suyu bir tencerede kaynatıyoruz.bu arada irmik kavrulmuş oluyor.İrmik kavrulunca şerbeti irmiğin üstüne döküyoruz.Kaynatıp dinlenmeye bırakıyoruz.(İsteğe göre dil peyniri sıcakkken tencerenin içine atılır ve erimeye bırakılır)eğer helvayı peynirli yaptıysanız sıcak servis yapınız.Afiyet olsun :)

24 Haziran 2009 Çarşamba

Kolay çörek :) 1=3


bu oldukça pratik ve herşeyde kullanılabilen bir hamur.Ben bu hamurla aynı zamanda poğaça yapıyorum + susamlı halkalar yapabiliyorum ve yoğurt yerine süt koyduğum zaman ve tuz atmadığım zaman kalburabastıda yapabiliyorum :) yani bu hamurla hem tatlı hem tuzlu yapmak mümkün :)
malzemeler:

-1 yumurta
-1 su bardağı yoğurt
-1 su bardağı sıvı yağ
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz
-alabildiğince un

-çörek otu
-1 dolu çay kaşığı karbonat
-1 tatlı kaşığı mahlep

yapılışı:

1 yumurtayı kırıp beyazını kullanacağımız kaba sarısını ise üstüne sürmek üzere başka bir yere ayırıyoruz.yoğurdu,sıvı yağı,tuzu,şekeri,karbonatı,mahlepi,unu (biraz) döküp yoğuruyoruz.kıvamı kulak memesinden çok az yumuşak olmalı.hamuru ikiye ayırıp tepsinin bir köşeşine(uzunlamasına) yayıyoruz ortasına iç malzemesini koyuyoruz (iç malzemesini vermedim isteğinize göre herşeyi koyabilirsiniz.ben patates kullandım) ve iki yandan kapatıyoruz.üstüne yumurta sarısı sürüyoruz ve çörek otu döküyoruz(veya susam).Afiyet olsun :)

21 Haziran 2009 Pazar

Fıstık krokanlı çikolatalı pasta :)


bu pastanın görüntüsü kadar lezzetide süperdi :) yiyenler çok beğendi :)

Mantar Mantısı


malzemeler:
1 Kg mantar
3 yumurta
3 kaşık galeta unu
isteğe göre tuz karabiber
1 bardak un
yoğurt+sarmısak

yapılışı:
mantarlar temizlendikten sonra bir miktar su ile haşlanır.mantarlar piştikten sonra süzülür.süzülen mantar önce una sonra yumurta galeta unu tuz karabiber bulamaç haline getirilen karışıma batırılır.iyice karıştırılır kızgın derin yağda kızartılır.servis tabağına alınır üstüne sarmısaklı yoğurt dökülür afiyetle bir güzel yenir :))

18 Haziran 2009 Perşembe

Kolay ıslak kek


evimizde herkes tarafından sevilen benim içinde en kolay en pratik kektir çokta lezizdir :)

malzemeler:
-3 yumurta
-2.5 su bardağı un
-4 çorba kaşığı kakao
-yarım su bardağı sıvı yağ
-1 paket şekerli vanilin
-1.5 paket kabartma tozu
-2 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı süt

yapılışı:
yumurta ve şeker bir güzel çırpılır.sonra yağ eklenir daha sonra süt ve kakao eklenir (asıl tarifinde bu karşımından 1 su bardağı alınır ve kek piştiğinde üstüne dökülür fakar ben içinde çiğ yumurta olduğundan dolayı ben almadım 2 su bardağı sütü nesquik ile karıştırıp döktüm çokta leziz oldu ) un vailin kabartma tozu eklenir hepsi çırpılır 180 derecede pişirilir :) çıktıktan 5 dk sonra dilerseniz karışımdan bir parçayı dilersen,z nesquikli sütü dökün :) afiyet olsun.. :)

17 Haziran 2009 Çarşamba

Kızımın arkadaşı için yaptığım kurabiyelerim.. :)





kızımın ısrarı üzerine denemeye çalıştığım gerçek anlamda ilk kurabiye süslemeleri :) gerçi şeker hamuru kullanmadım çünkü kızım pek sevmiyor şeker hamurunu gıda boyasıyla renklendirilmiş hamurlarla süsüleme yaptım :) şimdi geçeyim tarife

malzemeler:
2 su bardağı hindistan cevizi
1 yumurta
1 paket oda ısısında margarin
4 çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilin
1 tatlı kaşığı karbonat
alabildiğince un

bütün malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz sonra merdaneyle çok ince olmamak üzere açıp kalıplarla kesiyoruz bu kadar :) 185 derecede üstü kararmıcak şekilde pişiriyoruz.


İlk şeker hamurlu pastam.. :)


Ne zamandan beri yapmak istiyordum eşimin doğum gününe yapmak kısmet oldu :) benim pek içime sinmedi (özellikle şekli) ama yiyenler bayıldı :D

pandispanya için:
6 yumurta
6 fincan şeker
6 fincan un
1 paket kabartma tozu

iç malzemesi:
1 paket pasta kreması (aslından kendim yapıcaktım ama son anda üşendim ve hazır kullandım :)
10-15 tane orta boy çilek

Şeker hamuru (isterseniz hazır kullanabilirsiniz ben kendim yaptım ama sonradan pişman oldum açıkçası :D)
-70 gr su
-80 gr glikoz
-1kg pudra şekeri
-15 gr toz jelatin
-gıda boyası(ben kırmızı kullandım)
bir tencere suyla jelatini erit tamamen eriyince glikozu ekle.tüm malzemeler eriyince ateşten al.oudra şekerini ekle ve yoğur.
bu tarifi internette buldum fakat nereden aldım hatırlamıyorum :(

Elmalı Cevizli Kek


13 yaşından beri yaptığım favori kekim neredeyse benimle özdeşleşti artık.. :) evdeki herkes bayılır özelliklede büyük kızım :) o kilo almasın diye artık nadiren yapıyorum :D neyse tarife geçeyim..

malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket katı yağ veya 1 su bardağı sıvı yağ(ama katı yağı öneririm)
1 çay kaşığı karbonat
4 su bardağı un (kulak memesinden biraz yumuşak olmalı isteğe göre un ekleyebilirsiniz)
1 su bardağı ceviz
üstüne dökmek için pudra şekeri

iç harcı:
4 adet elma
1 çorba kaşığı tarçın
5 çorba kaşığı toz şeker

yapılışı:
iç harcının yapılışı:
4 adet elma rendelenir.toz şekerle birlikte pişirilir elmalar suyunu çektiği zaman altı kapatılıp tarçın atılır 1 çay bardağı ceviz atılır ve soğumaya bırakılır.

kekin yapılışı:yumurtalar ve şeker güzelce çırpılır yağ bir yerde eritilir ve soğumaya bırakılır en son un olmak üzere büyün malzemeler atılır.en son un ve karbonat atılır kulak memesinden biraz yumuşak bir kıvama gelir.hamur ikiye bölünür önce kek kalıbına birinci bölümü dökeriz ve arasına (kenarlara değmeycek şekilde) döşeriz sonra son katı üstüne dökeriz üstüne yine elmalardan dökeriz isteğe göre üstüne biraz ceviz dökeriz.önceden 180 ısıtılmış fırınımızda pişiririz.süre vermiyorum çünkü fırına göre değişir pişme süresi ben 45 dk pişiriyorum :)